Skip to main content
Uncategorized

Everythingdo gjë që ju duhet të dini në lidhje me pneumoninë e aspiratës

By January 7, 2023January 11th, 2023No Comments

Everythingdo gjë që ju duhet të dini në lidhje me pneumoninë e aspiratës

Pneumonia e aspiratës është një lloj pneumoni që mund të ndodhë nëse një person merr diçka në vend që ta gëlltisë atë. Germs nga grimcat e ushqimit, pështyma, të vjellat ose substanca të tjera mund të infektojnë rrugët e frymëmarrjes dhe të çojnë në pneumoni aspiruese.

Në këtë artikull, mësoni për shkaqet dhe faktorët e rrezikut të pneumonisë aspiruese, si dhe se si mjekët diagnostikojnë gjendjen.

Ne gjithashtu mbulojmë trajtimin dhe komplikimet, duke përfshirë nëse një person mund të vdesë nga infeksioni.

isfarë është pneumonia e aspiratës?

Pneumonia është një infeksion i shkaktuar nga mikrobet që hyjnë në mushkëri dhe rrugë ajrore.

Në pneumoninë aspiruese, këto mikrobe futen në mushkëri sepse një person aksidentalisht merr diçka në vend që ta gëlltisë atë.

Mushkëritë e shëndetshme zakonisht mund të trajtojnë bakteret nga këto aksidente dhe të heqin qafe sa më shumë që të jetë e mundur duke bërë që një person të kollitet.

Njerëzit që kanë probleme me kollitjen, janë tashmë të sëmurë, ose që kanë kompromentuar sistemet imune janë më të prirur për pneumoni aspiruese.

Pneumonia e aspiratës është më e zakonshme tek individët e moshuar dhe fëmijët më të vegjël, por mund të prekin këdo.

A mund të vdesësh nga pneumonia e aspiratës?

isshtë e mundur të vdesësh nga pneumonia e aspiratës, kështu që mjekët do të adresojnë gjendjen sa më shpejt të jetë e mundur.

Mjekët do t’i kushtojnë vëmendje të veçantë trajtimit të secilit person për të siguruar që ata të marrin antibiotikun e saktë.

Komplikimet kërcënuese për jetën mund të ndodhin nëse personi ka kaluar shumë kohë pa trajtim ose ka një sistem imunitar të kompromentuar.

Shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Pneumonia e aspiratës shpesh ndodh nëse një person ka një sistem imunitar të kompromentuar dhe thith një objekt që përmban shumë mikrobe.

Në shumë raste, personi do të kollitet automatikisht, i cili do t’i dëbojë këto grimca të padëshiruara dhe do të parandalojë zhvillimin e pneumonisë aspiruese.

Njerëzit që kanë një aftësi të dëmtuar për të kollitur mund të jenë më të rrezikuar të zhvillojnë një infeksion nga thithja e diçkaje, veçanërisht nëse objekti ishte i madh ose ishte një burim i mikrobeve infektive.

Faktorët e tjerë të rrezikut për pneumoninë aspiruese përfshijnë:

 • çrregullime ezofageale ose mosfunksionim
 • Përdorimi i relaksuesve të muskujve, qetësuesve ose anestezisë
 • Përdorimi ose abuzimi i alkoolit ose drogës
 • Problemet e dhëmbëve
 • Problemet me nervat (çrregullimet neurologjike)
 • Sulmi në zemër
 • Sëmundja e refluksit gastrointestinal (GERD) ose urth
 • çrregullime që dëmtojnë gjendjen mendore, siç është çmenduri

Lloji i mikrobeve që infektojnë mushkëritë ose rrugët e mëdha ajrore gjithashtu mund të ndryshojnë në varësi të shumë faktorëve, por ato zakonisht janë pneumoni Streptococcus, Staphylococcus aureus, ose baktere infektive Gram-negative.

Pneumonia e aspiratës mund të shkaktojë një sërë simptomash, duke përfshirë:

 • Vështirësia e gëlltitjes
 • gulçim ose vështirësi në frymëmarrje
 • Dhimbje në gjoks
 • Fytyrimi Këto simptoma duhet të kontaktojnë mjekun e tyre menjëherë për një diagnozë dhe trajtim të duhur.

  Shenja të tilla si gëlbazë me ngjyra dhe ethe të larta tek fëmijët ose të rriturit justifikojnë një udhëtim në kujdesin urgjent.

  Diagnostifikimi

  Mjekët do të punojnë për të diagnostikuar dhe trajtuar pneumoninë e aspiratës sa më shpejt që të jetë e mundur. Mjekët zakonisht do të pyesin për simptomat dhe më pas do të bëjnë një provim fizik për të kontrolluar shenjat e pneumonisë. Shenjat

  mund të përfshijnë një zhurmë të çuditshme në mushkëri ndërsa personi po merr frymë ose një person ka vështirësi në frymëmarrje.

  rrezet X ose skanimet e tomografisë së llogaritur (CT) mund të sigurojnë imazhe të mushkërive. Mjekët gjithashtu mund të përdorin një bronkoskop për të parë rrugët e frymëmarrjes dhe për të kontrolluar çdo bllokim.

  Një test i kulturës së pështymës, numër i plotë i gjakut (CBC) ose testi i gazit të gjakut arterial mund të ndihmojë në vlerësimin se sa i rëndë është infeksioni dhe çfarë lloji i trajtimit kërkohet.

  Trajtimi

  Trajtimi për pneumoninë e aspiratës do të ndryshojë shumë në varësi të shëndetit të përgjithshëm të personit dhe ashpërsisë së simptomave të tyre. Antibiotikët

  zakonisht përdoren për të ndihmuar në pastrimin e infeksionit dhe për të shmangur komplikimet serioze. Mjekët mund të duhet të presin derisa rezultatet e provës të kthehen për të përcaktuar se cili antibiotik të përshkruajë, pasi disa baktere janë rezistente ndaj antibiotikëve të caktuar.

  Disa njerëz mund të kenë nevojë të shtrohen në spital dhe të monitorohen. Nëse një person ka vështirësi në frymëmarrje, ata mund të kenë nevojë të përdorin një makinë frymëmarrjeje.

  Nëse personi ka vështirësi në gëlltitje, mjekët mund të rekomandojnë një metodë të asistuar të të ushqyerit ose një ndryshim të zakoneve të ngrënies për të shmangur aspiratën e mëtejshme.

  Pneumonia e aspiratës mund të shkaktojë komplikime të rënda, veçanërisht nëse një person pret shumë gjatë për të shkuar te mjeku.

  Infeksioni mund të përparojë shpejt dhe të përhapet në zona të tjera të trupit. Mund të përhapet gjithashtu në rrjedhën e gjakut, e cila është veçanërisht e rrezikshme.

  Xhepat ose absceset mund të formohen në mushkëri. Në disa raste, pneumonia mund të shkaktojë tronditje ose dështim të frymëmarrjes.

  Sëmundjet që ndikojnë në gëlltitje ose shkaktojnë inflamacion të mëtejshëm mund ta bëjnë pneumoninë e aspiratës më keq ose ta parandalojë atë të shërohet siç duhet.

  Disa infeksione të rënda mund të rezultojnë në dëmtim afatgjatë dhe dhëmbje në mushkëri dhe rrugë kryesore të ajrit.

  Parandalimi

  Pneumonia e aspiratës nuk është gjithmonë e parandalueshme, por disa zgjedhje jetese mund të ndihmojnë në uljen e rrezikut.

  Pirja e alkoolit të tepërt ose përdorimi i ilaçeve të paligjshme ngre rrezikun e pneumonisë aspiruese, pasi një person mund të jetë shumë i dehur për të gëlltitur siç duhet.

  Ilaçet me recetë që prekin muskujt ose e bëjnë një person tepër të përgjumur gjithashtu mund të rrisë rrezikun e pneumonisë aspiruese.

  Kushdo që mendon se ushqimi i tyre rregullisht zbret tubin e gabuar kur ata marrin ilaçe me recetë, duhet të flasë me mjekun e tyre për rregullimin e dozës ose ndërrimin e ilaçeve për të shmangur frymëmarrjen në grimcat e huaja.

  Këshilla të tjera për të ndihmuar në parandalimin e pneumonisë aspiruese përfshijnë:

 • Praktikimi i higjenës së mirë dentare dhe orale
 • Jo pirja e duhanit
 • Ulur Ndërsa hani dhe përtypni ngadalë dhe me qëllim

Me simptomat e tyre, sa larg përparonin simptomat dhe shëndetin e tyre të përgjithshëm para se të marrin pneumoni.

Lloji i objektit të thithur dhe tendosja e infeksionit bakterial gjithashtu mund të luajë një rol në shërimin e një personi.

Pneumonia e aspiratës duket të jetë më e rëndë se forma e zakonshme e pneumonisë. Në një studim, studiuesit vunë në dukje se njerëzit me pneumoni aspiruese kishin shumë më shumë gjasa të kontrollonin në një spital, të qëndronin në kujdes intensiv ose të kalonin larg sëmundjes në krahasim me njerëzit me pneumoni të fituar nga komuniteti.

Kjo tha, shumica e njerëzve i mbijetojnë pneumonisë aspiruese, por rikuperimi i plotë mund të zgjasë ca kohë.

Mjekët do të monitorojnë me kujdes individët e moshuar ose ata me sisteme imune të kompromentuar për të shmangur komplikimet kërcënuese për jetën.

isshtë thelbësore të ndiqni planin e trajtimit të një mjeku për t’i dhënë trupit mundësinë më të mirë të shërim. Nëse nuk tregohet ndryshe nga një mjek, gjithmonë përfundoni një kurs të plotë të trajtimit me antibiotikë, edhe nëse simptomat largohen herët në trajtim.

Ndryshimet në stilin e jetës, të tilla si përmirësimi i higjenës orale dhe braktisja e ilaçeve ose alkooli, gjithashtu mund të ndihmojnë në parandalimin e pneumonisë https://harmoniqhealth.com/al/myceril/ aspiruese.

 • Refluksi i acidit/Gerd
 • Gripi/i ftohtë/SARS

Lajmet mjekësore sot kanë udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e shqyrtuara nga kolegët, Institucionet e kërkimit akademik, dhe revistat dhe shoqatat mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale